top of page
handen banner.png

Programma zondag

Hieronder vind je het programma voor zondag 12 november.

Eerst het overzicht in het blokkenschema.

Daarna staan de programma onderdelen op volgorde van tijd.

Neus rond en bepaal waar jij sowieso bij wilt zijn!

time table zondag.png
SaronNotos.png

Interactieve storytelling

Eritrese koffie ceremonie

Saron Tesfahuney

🚩Kleine Max
🕛 12.00 - 12.50

Op zondag komt Saron Tesfahuney langs en neemt ons mee in de gebruiken van de Eritrese koffie ceremonie aan de hand van interactieve storytelling. Ze zal uitleg geven over het branden van de koffie en de gebruiken tijdens het drinken.  

Na de storytelling blijft Roza nog even verder koffie zetten. Dus kan je nog tot 14.00 genieten van een kopje Eritrese koffie! 

Over Saron 

“Ik ben een cultural artist educator. Ik ben geboren en opgegroeid in Eritrea en woon nu 10 jaar in Nederland.  Als maker ben ik een soort van detective. Ik onderzoek alles vanuit een afro-centrische blik, een ander narratief dan de westerse blik op de wereld. Door middel van kunst bouw ik bruggen tussen de eurocentrische blik en de afro centrische blik. Om verbinding te maken tussen verschillende werelden. Kunst is een fantastisch middel om je kwetsbaar op te stellen en onbeschreven dingen bespreekbaar te maken.” 

Eritrese koffie ceremonie.png

Eritrese koffie ceremonie

roza tesfagaber

🚩Kleine Max
🕛 12.00 - 14.00
🧑‍🤝‍🧑Vrije inloop

Roza laat ons zien hoe je Eritrese koffie maakt. Van het roosteren tot aan het serveren. Dit gaat gepaard met een heerlijke snack: popcorn. Kom een kop koffie drinken gemaakt op de Eritrese wijze!

Over Roza
“Ik ben Roza Tesfagaber en kom uit Eritrea en ik ben 7 jaar in Nederland en woon in Driebergen. Ik ben blij om met jullie de Eritrese koffie te delen!”

cybille (2).png

Surinaams koken - nasi koeling met gestoofde spitskool

Cybille Latour

🚩Buurthuis Rosa
🕛 12.00 - 14.00
🧑‍🤝‍🧑Maximaal 15 deelnemers, vol=vol

Na gisteren kan je bij deze tweede workshop samen met Cybille Nasi koeling maken. Ook wil ze je laten zien hoe je met echt Hollandse groenten, in dit geval spitskool, een Surinaams gerecht kan maken.  En maak je kennis met de bereiding van bakbanaan! 

 

Over Cybille  

“Mijn naam is Cybille Latour en 47 jaar oud van Surinaamse afkomst, mijn grote passie is koken. Ik heb een project Blik en Pot gezond en goedkoop eten in Utrecht. Deze workshop ga ik jullie mijn favoriete gerechten leren die niet duur zijn, gezond en makkelijk te maken.” 

sarma maken (1).png

Turks koken - Sarma maken

Arzum 

🚩Stadsklooster
🕛 12.30 - 13.45
🧑‍🤝‍🧑Maximaal 10 deelnemers, vol=vol

Hou je van Dolma? Dan hou je ook van Sarma! Bij beiden zijn de hoofdingrediënten rijst en wijnbladeren, maar er zit toch echt verschil in! Arzum neemt je mee in de bereiding en achtergrond van  Sarma  en leert je de speciale roltechniek. 

Over Arzum 

Ik ben Arzum. Ik kom uit Turkije. Ik houd van koken, reizen en foto's maken. Ik maak graag traditionele recepten van mijn moeder en tante, omdat ze beproefd zijn en heerlijk smaken. Vooral de gevulde bladeren (Sarma dus)!

Isan corinde.png

sint maarten

lombok wijkmantel

isan corinde

🚩Stadsklooster
🕛 12.30 - 14.00
🧑‍🤝‍🧑Vrije inloop

De Utrechtse Surinaamse kunstenaar Isan Corinde heeft een nieuwe mantel van Sint Maarten, de Lombok Wijkmantel, ontworpen. Hij is gevormd door stoffen en materialen die aangeleverd worden door de bewoners in de wijk Lombok. En ook tijdens het festival kun je nog een stukje toevoegen! Ontwerp je mee?

Over Isan
“Je neemt je eigen cultuur mee en tegelijk leer je een hele andere cultuur kennen. laten we Elkaars cultuur leren kennen en Meehelpen aan het bouwen van de wijkmantel van Lombok, Utrecht. Stoffen en handwerk zijn ook cultuur. Het is ons werk, niet mijn werk."

cybille.png

muzikale show Ow SekSek a presi, Lobi! 

sexual chocolate

🚩Kleine Max 
🕛 15.30 - 16.30
🧑‍🤝‍🧑Vrije inloop

Sexual Chocolate Band uit Utrecht brengt jullie helemaal van Lombok naar Paramaribo, met de heerlijke Soca, Kaseko and many more beleven jullie de Tropen onder het genot van een Hapje, Drankje en 100 % zeker een Dansje,  neem je dansschoentjes mee want Sexual Chocolate " Ow SekSek a Presi, LOBI " ❤

ahmed sudanees.png

Sudanees koken

Ahmed

🚩 De Voorkamer
🕛 16.00 - 17.30
🧑‍🤝‍🧑20 personen, vol = vol 

In deze workshop laat kok Ahmed jullie zien hoe je de Sudanese variant van Mousaka maakt. Hij zal uitleg geven over de ingrediënten, de manier van bereiding en ook de gebruiken van de Sudanese keuken. 

Wisten jullie dat de Sudanese keuken ook invloeden heeft van de Griekse en Turkse  keuken?

Mo Ahmad kush.png

Muzikale show Mo Ahmed 

kushband

🚩Voorkamer
🕛 17.00 - 17.30
🧑‍🤝‍🧑Vrije inloop

Aan het einde van de workshop Sudanese koken, hebben we nog muziek voor jullie in petto!

Mo Ahmed is een begenadigd percussiespeler, zanger, en leider van KUSH BAND. Een aantal jaar geleden kwam hij naar Nederland, en hij nam de bijzondere Sudanese ritmes mee. Hij speelt- alleen of bet zijn band -  Arabische reggae, Sahara blues en Afrobeats met een Sudanese twist. Als Kush Band in volle formatie speelt, brengen ze het publiek geheid aan het dansen.  En als Mo alleen speelt, betovert hij de luisteraars met zijn virtuoze spel op djembe, logdrum en andere percussieinstrumenten. 

Wie thuis alvast wil genieten van de complexe ritmes en lyrische melodielijnen van KUSH BAND kan terecht op spotify: 

 https://open.spotify.com/track/6hgeaOFgEQI7QSgr166qdB?si=61102c72b30c424

migrantour.png

migrantour

🚩In de wijk, startpunt Kleine Max
🕛 12.00 - 14.00 & 14.30 - 16.30
🧑‍🤝‍🧑Maximaal 12 deelnemers, vol = vol 

Trek je wandelschoenen aan en loop mee met de inspirerende gidsen van de Migrantour (de tour is in het Engels).  

 

Join our special edition of Migrantour Utrecht guided walking tour, where we explore the rich cultural and historical significance of food as a universal language that unites diverse communities. As we journey through Lombok, we'll delve into the stories and connections and layers behind the flavors, from recipes carried around the world by people to their adaptation and infusion with new tastes. Discover the impact of food trade during colonial times, shaping today's global culinary landscape and trade patterns. Allow your senses to be teased by dishes that transport you to your roots, evoking memories and feelings through aromas and flavours. Walk with us to savor the remarkable role of food in shaping our world and meaningful connections. 

 

Hou rekening met het weer, want je bent 2 uur buiten. 

wilco (1).png

masterclass ashure -

noahs pudding

Wilco van Herpen 

🚩Stadsklooster
🕛 14.00-15.30

Op zondag zal televisie kok Wilco van Herpen zijn versie van Noah's pudding (onder Arabieren en Turken bekend als Ashure of Ashura) maken. Tijdens de demonstratie zal Wilco geïnterviewd worden door Journalist publicist Ozkan Golpinar.  Terwijl hij ons meeneemt op een culinaire reis langs verschillende steden in Turkije leert Wilco ons hoe wij de perfecte Ashure kunnen bereiden. Tijdens het interview zal hij uitgebreid over zichzelf vertellen, zijn passie voor Turks eten en het koken in een buitenkeuken. 

 

Daarnaast zal Gonca Gurses van Herpen (wilco's vrouw en operazangeres) twee bijpassende lieden zingen.  

 

Het wordt niet alleen een ode aan al die ingrediënten die samen meer zijn dan de som der delen. Op deze wijze willen wij ervoor zorgen dat “de geest van vrijgevigheid” in Lombok blijft bestaan: Het gerecht zal uiteraard na afloop van de workshop aangeboden worden aan alle bezoekers. 

 

Meer weten over Ashure? Check: achtergrond van recepten 

Over wilco: 

“Ik ben Wilco van Herpen en heb 20 jaar in Turkije gewoond. Daar heb ik mij, tijdens mijn rondreizen dankzij hulp van de vele Turkse tezeler (tantetjes), de Turkse keuken eigen gemaakt. Tegenwoordig werk ik in de keuken van het Stadskantoor Utrecht, waar wij met het zero waste systeem werken.” 

 

In Turkije kennen de meeste mensen “de Hollandse Wilco” van zijn televisieshow op Digiturk İz TV waar hij samen met zijn hond door heel Turkije reist in een caravan,“Wilco’nun Karavanı” (Wilco en zijn caravan). 

goncaUd (1).png

masterclass ashure -

Zang en zegening

Gonca Gurses van Herpen

🚩Stadsklooster
🕛 14.45-15.15

 Na de Ashure demonstratie zal zangeres Gonca Gurses van Herpen zingen en de Ashure zegenen via een ritueel. Het lied wat wordt gezonge heet "Seikilos Epitaaf” en is de oudste volledige overgebleven muzikale compositie: Het werd ontdekt in Aydın, Turkije, in 1885. Dichter Seikilos schreef dit voor het graf van zijn vrouw. Het is ergens tussen de 2e eeuw voor Christus en de 1e eeuw na Christus geschreven: "Schitter terwijl je leeft, lijd helemaal niet, het leven bestaat slechts voor korte tijd, en de tijd eist zijn tol."" 
 
Over Gonca Gürses  
Opera zangeres, muzikant, voice and sound healing therapist, cacaoista. Gonca startte haar ‘vocal exploration’ als een opera zangeres en ging haar ontdekkingstocht verder bij het geven van een op een sound healing therapie en sjamaanse sessies, workshops, retraites, trainings cacao ceremonies en ceremoniele concerten.  


Je kan luisteren naar haar eerste single "Luminous." En haar website bezoekern  www.goncagurses.com

 

Molen de stermaken.png

proeven van en leren over de Melanesische cultuur van de Papoea’s  

🚩Molen de Ster
🕛 12:00 - 17:00
🧑‍🤝‍🧑 vrije inloop, ook voor kinderen (vanaf 4 jaar)

Op zondag is er de gehele dag een programma dat in het teken staat van de Melanesische cultuur van de Papoea's. Voor zowel kinderen als volwassenen. Het is vrije inloop en de volgende activiteiten komen aan bod:

 

Aanschuiftafel: In de keuken van een papoea is iedereen welkom om aan te schuiven. Samen eten is voor Papoea's de taal van de liefde. De eettraditie vloeit voort uit waarden die zij belangrijk vinden: gastvrijheid en samenzijn. Tante Johanna serveert een traditioneel gerecht uit Papua, papeda met kuah ikan. Daarnaast kun je ook pompoencake, pisang goreng en gekookte cassave komen proeven!

Roots of Papua food: Maak kennis met de eettradities en voedselovertuigingen uit Papoea! Loop langs de informatie stand.

Doorlopende vertoning Papoea kookfilmpjes en een quiz!

Test je kennis over Papoea. 

Knutseltafel: Speciaal voor de kinderen, maar natuurlijk ook voor iedereen die  creatief wil zijn, hebben we een knutseltafel. Heb jij of je ouders nog kruiden, linzen of rijst in de kast staan die nooit gebruikt worden maar nog wel een hele mooie kleur hebben? Neem ze mee en gebruik ze als decoratie om kleur te geven aan de vleugels van de bekendste vogel van Papua, de paradijsvogel!

Nadia.png

lombok smaakt naar meer!

Nadia Zerouali

🚩Stadsklooster
🕛 16.00- 17.00

We hebben iets heel bijzonders voor jullie in petto! Wij organieren een boeiend interview met niemand minder dan de getalanteerde culinair ondernemer, kok en boekenschrijfster Nadia Zerouali . Samen met Ozkan Golpinar gaan ze in op de vraag: Als we een gerecht zouden moeten maken dat symbool staat voor de wijk Lombok, hoe zou dat er dan uitzien? Welke ingrediënten zouden erbij betrokken zijn? Dit wordt een smakelijke verkenningstocht samen met jullie!

---

Nadia Zerouali is niet het type dat stil blijft zitten. Ze maakte het recept voor de vrijheidssoep op 5 mei. Zij runt op dit moment samen met Samira Dahmani een tweetal take-away restaurants in Amsterdam genaamd @decouscousbar. Nadia heeft meerdere kookboeken geschreven. Ze schreef in samenwerking met Rose Stories het kookboek Melk& Dadels met de geheimen van 20 Marokkaanse moeders. Vroeger hielp Nadia vaak haar moeder met koken en bakken, waardoor ze de Marokkaanse keuken goed heeft leren kennen. In haar gerechten gaat ze dan ook graag terug naar haar roots.

Isan corinde.png

Presentatie van de wijkmantel

isan corinde & ozkan golpinar

🚩Kleine Max  
🕛 17.15 - 17.25

De afgelopen weken hebben verschillende wijkgenoten al aan de wijkmantel gewerkt. Ook is er op zaterdag en zondag nog de mogelijkheid geweest voor bezoekers om een steentje bij te dragen aan de wijkmantel, En zondag om 17.15 is het dan zover! De presentatie van de mantel.  We laten het eindresultaat zien en gaan kort ingesprek met de maker 'Isan Corinde'. 

Na het festival is de wijkmantel nog te zien in het Stadskantoor en het Museum Catherijneconvent!

Soula Notos.png

Storytelling

soula notos

🚩Kleine Max 
🕛 17.30 - 18.00

Soula Notos is een Grieks-Nederlandse theatermaker, actrice, comedian, en storyteller. Al meer dan 15 jaar staat ze op het podium in zowel binnen- als buitenland. Als storyteller is ze regelmatig te zien bij Mezrab in Amsterdam, en organiseert en host ze Soula's Storytelling Nights in Theater Kikker. Met haar solo "Wie ben je als niemand kijkt?" stond ze op storytelling festivals in Amsterdam, Utrecht, Londen, Oslo, en Praag. Zie voor meer info: www.soula.nl  

LekkerUitLombok-hoofd logo rond.png
bottom of page