top of page
Search
  • lekkeruitlombok

Het verhaal achter Noah's pudding / Ashure

Zondag 12 november zal de in Turkije bekende televisie kok Wilco van Herpen zijn versie van Noah’s pudding (onder Arabieren en Turken) bekend als ‘Ashure’ of ‘Ashura’maken. In deze blog omschrijft Ozkan Golpinar in het kort het verhaal achter de pudding. Meer weten? En benieuwd naar de smaak? Kom dan 12 november langs!


Het verhaal gaat dat het dessert Aşure is ontstaan in de Ark van de Profeet Noah toen hij met zijn Ark schip de waterramp overleefde en besloot om een gerecht te maken met de restjes etenswaren die op het schip aanwezig waren. Noach (Nuh, Noeh) was volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel, 500 jaar oud toen hij een ark bouwde om daarmee 100 jaar later de zondvloed te overleven. Mensen uit verschillende religieuze achtergronden groeiden allemaal op met Noach, zijn ark en een regenboog als goedmaker. Ashure of Noah’s Pudding is een dessert dat is gemaakt van een mengsel uit granen, vruchten en noten. Ashure is onderdeel van de culinaire traditie niet alleen in Turkije maar ook in veel van de omringende landen. Traditioneel wordt dit dessert gemaakt in grote hoeveelheden en wordt verspreid onder vrienden, familieleden, buren, collega’s, klasgenoten als een aanbod van vrede en liefde. Tot op de dag van vandaag eten de gelovigen traditiegetrouw op de tiende dag aşura dag (aşura komt van aşara hetgeen tien in het Arabisch betekent) van de maand Muharrem.


Voor meerdere (Joods, Christelijk en Islamitische) Utrechters is dit een heilige dag waarop er heel wat gebeurtenissen worden herdacht: Niet alleen dat Noach de overstroming heeft overleefd maar ook dat Abraham werd gered van het vuur, Hüseyin, de zoon van de profeet Ali is op deze dag gedood, Adam werd op deze dag vergeven voor zijn fouten, andere herdenken weer dat Mozes als leider van het Joods volk voorging bij de uittocht uit Egypte, waardoor ze werden bevrijd van de onderdrukking van de farao


Maar voor ons als Stichting Multatuli, staat Ashure voor het samen leven, samen eten en samen delen. Ashure staat voor het zoeken naar een nieuwe gemeenschappelijkheid. Ashure staat ook voor de dualiteiten in het leven. Oorlog en Vrede, Aankomen en Afscheid nemen. Verdriet en blijdschap.


Zoals je van de naam mag verwachten, heeft Noah's Ark pudding een episch verhaal. Het traditionele Turkse dessert is geïnspireerd op de legende van Noach en zijn relatief onbekende zoektocht om een ​​feestmaal te bereiden met de overgebleven ingrediënten van de ark (gek genoeg geen vlees; denk in plaats daarvan aan noten, peulvruchten en gedroogd fruit). Dit alles nadat hij een overstroming van veertig dagen had overleefd en met zijn beroemde parade van passagiers op de berg Ararat was geland. Een paar duizend jaar later zullen bezoekers ontdekken dat de stroperige pap meer is dan een viering van de overleving van Noach: het gaat ook om eenheid.


Het gerecht siert het hele jaar door de Turkse tafel, maar wordt gegeten op de tiende dag van Muharram (de eerste maand van de islamitische kalender), een datum die een handvol heilige gebeurtenissen eert, zoals Mozes die de Rode Zee scheidt. De meeste Turkse gezinnen hebben hun eigen beproefde recepten waarop ze kunnen terugvallen, waarbij ze meestal bonen en gerst combineren met gedroogd fruit, voordat ze het mengsel doordrenken met rozenwater, sinaasappelschil en honing. Liefhebbers kunnen de pudding kopen bij bij steeds meer Turkse banketbakkers in Nederland.24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


LekkerUitLombok-hoofd logo rond.png
bottom of page